ΜΕ ΑΠΟΨΗ...

ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κατεβάζει τους διακόπτες ο Φωτόπουλος... εφαρμόζοντας τις οδηγίες του ΣΥΡΙΖΑ



Του Χάρη Φλουδόπουλου

Ξεκινούν σήμερα οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι την ψήφιση των μέτρων από τη βουλή και να δημιουργήσουν τις επόμενες ημέρες προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας. Μάλιστα οι όροι που έχουν τεθεί από τη ΓΕΝΟΠ προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί η κινητοποίηση είναι τέτοιοι ώστε να θεωρείται βέβαιο πως η απεργία πολύ δύσκολα θα ανακληθεί (απόσυρση και μη ψήφιση των μέτρων για υπαγωγή στο ενιαίο μισθολόγιο των ΔΥ των υπαλλήλων της ΔΕΗ).
Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές από την εισήγηση του επικεφαλής του συνδικάτου Ν. Φωτόπουλου, ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η ΓΕΝΟΠ ξεκινά κινητοποίηση διαρκείας όχι με στόχο να διαμαρτυρηθεί αλλά προκειμένου να μην αφήσει να περάσουν τα μέτρα. Ο ίδιος, έφερε ως παράδειγμα τις αντίστοιχες πολυήμερες κινητοποιήσεις του παρελθόντος 17 ημερών εναντίον των αλλαγών για το ασφαλιστικό και 10 ημερών εναντίον των μέτρων του μεσοπρόθεσμου, τονίζοντας ότι τώρα οι επιπτώσεις των μέτρων θα είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Βεβαίως, οι κινητοποιήσεις αυτές είχαν και σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο για την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία από πέρυσι βρίσκεται σε κλοιό ζημιών, αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες της κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας. Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι ότι περίπου το 50% των περυσινών ζημιών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί για την εταιρεία. Και αυτό διότι το κόστος της περυσινής 10ήμερης απεργίας υπολογίζεται ότι έφτασε τα 60 εκατ. ευρώ όταν οι συνολικές ζημιές της εταιρείας ήταν 123 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα μεγάλο μέρος από τη ζημιά που υπέστη η ΔΕΗ από την περυσινή κινητοποίηση πήγε στους ανταγωνιστές ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς αλλά και στους εισαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από τις δημοσιευμένες καταστάσεις των εισηγμένων εταιρειών. Για παράδειγμα η Elpedison πέρυσι στο δεύτερο τρίμηνο είχε καταγράψει 26% περισσότερες πωλήσεις ενέργειας και 30% μεγαλύτερα EBITDA, ως αποτέλεσμα των αυξημένων πωλήσεων των μονάδων της που υποκατέστησαν μονάδες της ΔΕΗ που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας εξαιτίας της απεργίας. Αλλά και για την Τέρνα πέρυσι τα αποτελέσματα του τομέα ηλεκτροπαραγωγής ήταν σαφώς καλύτερα συγκριτικά με φέτος, εξαιτίας της απεργίας της ΓΕΝΟΠ (+10% πωλήσεις και +16,5% κέρδη). Ανάλογα οφέλη είχε και ο όμιλος Μυτιληναίου, χωρίς ωστόσο αυτά να αποτυπώνονται στα δημοσιευμένα αποτελέσματα καθώς φέτος μπήκε σε λειτουργία και η τρίτη μονάδα του ομίλου στην Κόρινθο, η οποία αύξησε σημαντικά τις πωλήσεις και τα κέρδη του τομέα ηλεκτροπαραγωγής.

Πως λοιπόν η απεργία στη ΔΕΗ, παράγει κέρδη για τους ανταγωνιστές της; Με απλά λόγια, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η απεργία της ΓΕΝΟΠ, δημιουργεί έλλειμμα στην παραγωγή, με αποτέλεσμα να συμμετέχουν στην ημερήσια αγορά όλες οι μονάδες των ανεξάρτητων παραγωγών και μάλιστα σε πλήρες φορτίο. Βάσει του κανονισμού της αγοράς, οι μονάδες αυτές διαμορφώνουν πλέον την τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς, η οποία και αυξάνεται σημαντικά. Με βάση αυτή την αυξημένη τιμή πληρώνονται όλοι όσοι μετέχουν στην αγορά, δηλαδή οι ανεξάρτητοι παραγωγοί αλλά και οι εισαγωγείς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ΔΕΗ να υφίσταται σημαντική ζημιά καθώς μεγάλο μέρος της ζήτησης της αγοράς που καλύπτεται από δικές της μονάδες με χαμηλό κόστος, στην απεργία υποκαθίσταται από μονάδες ανταγωνιστών με υψηλό κόστος. Αρκεί να θυμίσουμε, τέλος ότι με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης της εταιρείας, πέρυσι το ημερήσιο κόστος από την κινητοποίηση ξεπέρασε τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.


Πηγή:www.capital.gr

0 Comments:

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online