ΜΕ ΑΠΟΨΗ...

ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΦΠΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ-ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ


Αρχίζει σήμερα, στις 11 το πρωί, με τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικας, η αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας για το πρώτο εξάμηνο, φέτος. Η ελληνική πλευρά...
προσδοκά ότι ο νέος έλεγχος θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιουνίου, την παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup, στην οποία θα συζητηθούν οι προωθούμενες ρυθμίσεις για τον μηχανισμό εξυγίανσης και εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Τότε, πιθανόν να «ανοίξει ο δρόμος» για την ανακεφαλαιοποίηση και των ελληνικών τραπεζών αναδρομικά μέσω ESM και την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους κατά 50 δισ. ευρώ.

Επίσης, προσδοκά να έχει δοθεί νωρίτερα και η έγκριση από το Euro Working Group για την εκταμίευση της δόσης των 3,3 δισ. ευρώ του Ιουνίου, καθώς εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει καμία εκκρεμότητα στα τρία προαπαιτούμενα (νομοθετική ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μηχανισμός αντιμετώπισης της διαφθοράς και δράσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας).

Όμως, οι τωρινές διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών θα πραγματοποιηθούν στη «σκιά» της έντονης δημόσιας αντιπαράθεσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΔΝΤ, με τους επικεφαλής του Ταμείου να ασκούν ισχυρές πιέσεις για ένα νέο μεγάλο «κούρεμα» του δημοσίου χρέους.

 Έτσι, παρότι το ΔΝΤ έχει αναφέρει ότι το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού για την περίοδο από τα μέσα του 2014 έως και το 2016 θα τεθεί επί τάπητος στον έλεγχο του φθινοπώρου, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει ότι δεν θα ασκηθούν πιέσεις και κατά τις τρέχουσες συζητήσεις.

Καθώς, η κάλυψη του συγκεκριμένου κενού και κατ' επέκταση η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, αποτελεί καταστατική προϋπόθεση για το ΔΝΤ, προκειμένου να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα. Αντίθετα, η ευρωζώνη δεν επιθυμεί να τεθεί τώρα, τρεις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, το θέμα του νέου «κουρέματος» του δημοσίου χρέους.

Η Ελλάδα ανησυχεί, επίσης, για τις υπόλοιπες πτυχές της αξιολόγησης της οικονομίας, με κύριο «αγκάθι» να παραμένει το Δημόσιο. Η τρόικα έχει ζητήσει τα ονοματεπώνυμα 2.000 υπαλλήλων, που θα φύγουν από το Δημόσιο έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ επιμένει στην κατά γράμμα υλοποίηση της συμφωνίας για το πρόγραμμα κινητικότητας.

Κρίσιμη αναμένεται να είναι η διαπραγμάτευση και για το ενδεχόμενο δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2013- 2014 και εάν θα απαιτηθούν νέα μέτρα. Αν και όλες οι πλευρές εκτιμούν έως τώρα ότι δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, στην περίπτωση που δεν ισχύσει η εισφορά 0,1% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ ΟΑΕΕ, θα προκύψει δημοσιονομικό κενό 650 εκατ. ευρώ.
 
 http://fimotro.blogspot.gr/2013/06/blog-post_7571.html
 

0 Comments:

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online