ΜΕ ΑΠΟΨΗ...

ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Φόρο-επιδρομή 35% στα μπλοκάκια

Στη φορολογική εξουθένωση και στην πλήρη οικονομική εξαθλίωση θα οδηγηθούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που απασχολούνται σήμερα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, αλλά αμείβονται ως επιτηδευματίες και όχι ως μισθωτοί, εκδίδοντας οι ίδιοι αποδείξεις από «μπλοκ» παροχής υπηρεσιών, εφόσον η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφασίσει τελικά να καταργήσει το αφορολόγητο όριο και να φορολογήσει με 35% το συνολικό καθαρό εισόδημα όλων ανεξαιρέτως των αυτοαπασχολουμένων.
Εξοντωτικές επιβαρύνσεις
Αν συμβεί αυτό, τότε όσοι συμβασιούχοι υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών και όσοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με τα περίφημα… μπλοκάκια θα βρεθούν αντιμέτωποι με εξοντωτικές φορολογικές επιβαρύνσεις στα ήδη πενιχρά εισοδήματά τους. Οι φορολογούμενοι αυτοί δεν είναι στην πραγματικότητα επιτηδευματίες, καθώς συνδέονται με τον εργοδότη τους με σύμβαση εργασίας ή με οποιαδήποτε άλλη νομική σχέση η οποία δημιουργεί δεσμούς εξάρτησης και συνεπάγεται ευθύνη του εργοδότη.  Για το λόγο αυτό μάλιστα η ήδη ισχύουσα φορολογική νομοθεσία τους εξαιρεί και από τον ΦΠΑ.
Αν, λοιπόν, δεν προβλεφθούν εξαιρέσεις για όλες αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων, οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι μισθωτοί, τότε όλοι τους θα υποχρεωθούν να πληρώνουν φόρο 35% επί του συνόλου των αμοιβών που εισπράττουν για τις υπηρεσίες τις οποίες παρέχουν! Σήμερα, πολλοί από αυτούς, επειδή λαμβάνουν κάθε μήνα πολύ χαμηλές αποδοχές -της τάξεως των 250, των 300 ή των 350 ευρώ- είναι αφορολόγητοι, καθώς το συνολικό ετήσιο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ισχύον σήμερα αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Από τη στιγμή που θα ισχύσει και γι’ αυτούς η νέα επαχθής ρύθμιση για την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου και την επιβολή φόρου 35% στο σύνολο του εισοδήματος, θα καταβάλουν τα 3/10 των ήδη χαμηλών αποδοχών τους στην εφορία!
Εκρηξη μαύρης εργασίας
Αν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποδεχτεί τις εισηγήσεις για καθολική εφαρμογή του μέτρου, το οποίο προβλέπει φορολόγηση με συντελεστή 35% των εισοδημάτων από ατομικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα, τότε κάθε έννοια φορολογικής δικαιοσύνης θα καταλυθεί με τραγικές συνέπειες και για την ίδια την οικονομία της χώρας, δεδομένου ότι στο εξής θα καθίσταται ασύμφορη για τους εργαζόμενους η είσπραξη των αμοιβών με το ιδιότυπο καθεστώς του μπλοκ παροχής υπηρεσιών και το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθούν κατακόρυφα οι περιπτώσεις απασχόλησης με «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία.
Υπήρχαν εξαιρέσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο του 2008, επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, ο τότε υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Αλογοσκούφης, όταν είχε νομοθετήσει για τους αυτοαπασχολούμενους μια παρόμοια ρύθμιση, που προέβλεπε την κατάργηση του ισχύοντος τότε αφορολόγητου ορίου των 10.000 ευρώ και την επιβολή φόρου 10% στο τμήμα αυτό του ετήσιου εισοδήματός τους, είχε εξαιρέσει τους περισσότερους απασχολούμενους με μπλοκάκια. Συγκεκριμένα, είχε εντάξει στο σχετικό νόμο ρυθμίσεις οι οποίες προέβλεπαν εξαιρέσεις για όσους αυτοαπασχολούμενους:
α) υποβάλλουν δήλωση έναρξης εργασιών για πρώτη φορά, τόσο για το έτος της έναρξης όσο και για τα δύο επόμενα έτη. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλεπόταν ότι η εξαίρεση αυτή ισχύει και για τα επόμενα τρία έτη, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους,
β) έχουν τρία ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα,
γ) παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω από νοητική υστέρηση, φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση.
Από τον Ελεύθερο Τύπο

0 Comments:

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online