ΜΕ ΑΠΟΨΗ...

ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

160% ακριβότερο το βιομηχανικό ρεύμα στην Ελλάδα από τη Γαλλία

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Στην Ελλάδα η μέση τιμή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ξεπερνά τα 65 ευρώ η μεγαβατώρα. Οι ενεργοβόρες μονάδες διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος, ενώ η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για τις μονάδες της μέσης τάσης. Ιστορικά εργοστάσια που συμβολίζουν την παράδοση της βιομηχανικής παραγωγής, βρίσκονται σε αδράνεια ή ένα βήμα πριν το λουκέτο. Τα προβλήματα κόστους ενέργειας –αν και σε διαφορετική μορφή– δεν είναι μόνο ελληνικό προνόμιο, καθώς θέματα κόστους ενέργειας υπάρχουν και σε άλλες χώρες. Μόνο που την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα το κόστος ρεύματος δεν πέφτει κάτω από τα 65 ευρώ, στη Γαλλία η συζήτηση που γίνεται αφορά σε τιμολόγια της τάξης των 25 ευρώ η μεγαβατώρα. Η διαφορά κόστους για τη μέση ελληνική βιομηχανία φτάνει το 160%!

Ο λόγος για την είδηση που έγινε γνωστή τις προηγούμενες ημέρες από τα τοπικά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης: η γαλλική κυβέρνηση προκειμένου να διασώσει 500 θέσεις εργασίας στην ενεργοβόρο βιομηχανία Saintde Maurienne στις Άλπεις, προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας για τη διατήρηση του εργοστασίου σε λειτουργία. Μεταξύ άλλων η συμφωνία προβλέπει τη χορήγηση ειδικού τιμολογίου για την ηλεκτρική ενέργεια.

Το εργοστάσιο ανήκε στον αγγλο-αυστραλέζικο μεταλλευτικό κολοσσό RioTinto, ο οποίος ωστόσο είχε δηλώσει ότι το θέτει προς πώληση. Αιτία το γεγονός ότι η σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που είχε με την EDF έληγε το Μάρτιο του 2014. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η σύμβαση που λήγει τον επόμενο Μάρτιο εξασφάλιζε κόστος 20 ευρώ η μεγαβατώρα.

Μέχρι πριν λίγες ημέρες ωστόσο δεν είχε παρουσιαστεί κανένας ενδιαφερόμενος, με αποτέλεσμα να φουντώνουν οι φήμες περί λουκέτου στο εργοστάσιο. Είχε προηγηθεί ένα ακόμη ηχηρό βιομηχανικό λουκέτο όταν τον Απρίλιο η Arcelor Mittal έκλεισε το χαλυβουργείο στη Florange της Ανατολικής Γαλλίας, με τον πρόεδρο Hollande να υπόσχεται ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την αναγέννηση της βιομηχανίας και της παραγωγής. 

Έτσι το περασμένο Σαββατοκύριακο έγινε γνωστό ότι υπήρξε συμφωνία, μετά από πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης, για την πώληση του Saintde Maurienne  στη γερμανική Trimet Aluminium SE. Η συμφωνία περιλαμβάνει –μετά από παρότρυνση της γαλλικής κυβέρνησης– και την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού EDF, η οποία θα εξασφαλίσει χαμηλό τιμολόγιο ενέργειας στο Saint de Maurienne και ταυτόχρονα θα γίνει συνεταίρος της βιομηχανίας ως μέτοχος μειοψηφίας. Αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί το κόστος του τιμολογίου, δημοσιεύματα του γαλλικού τύπου αναφέρουν ότι η βιομηχανία θα προμηθεύεται ρεύμα σε μια τιμή της τάξης των 25 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας το περασμένο Σάββατο επισφραγίστηκε με την  επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού Jean-Marc Ayrault, στη βιομηχανία. «Δεν υπάρχει μέλλον για τη Γαλλία χωρίς τη βιομηχανία» δήλωσε ο ίδιος, σηματοδοτώντας την έμφαση που δίνει η γαλλική κυβέρνηση στην ενίσχυση της βιομηχανίας και της παραγωγής. 

Αλλά και ο υπουργός βιομηχανίας Arnaud Montebourg, επίσης παρών στην υπογραφή της συμφωνίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι με αυτήν η Γαλλία «χτίζει μια νέα γερμανογαλλική Pechiney» (η Pechiney ήταν η βιομηχανία σύμβολο της Γαλλίας επί δεκαετίες και πρώην ιδιοκτήτης τουSaint-Jean-de-Maurienne).

Εφόσον εγκριθεί η συμφωνία θα σώσει πάνω από 500 θέσεις εργασίας (οι 480 εργάζονται στο εργοστάσιο Saint-Jean-de-Maurienne το οποίο παράγει 93 χιλ. τόνους ετησίως με εγκατεστημένη δυναμικότητα 140 χιλ. τόνων, ενώ οι υπόλοιποι εργάζονται σε μια μονάδα χύτευσης σύρματος αλουμινίου και συγκολλήσεων για μηχανικές εφαρμογές, στο παραπλήσιο Castelsarrasin), σε μια στιγμή που η γαλλική οικονομία δίνει μάχη κόντρα στην ύφεση και την αυξανόμενη ανεργία, χωρίς βεβαίως να μπορεί να συγκριθεί επ’ ουδενί η κατάσταση με τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Η συμφωνία διάσωσης προβλέπει τη δημιουργία νέας εταιρείας αλουμινίου με συμμετοχή 65% του Γερμανικού ομίλου Trimet και 35% της εταιρείας παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας EDF. Σε αντάλλαγμα, η EDF θα προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια σε ειδική τιμή. Η είσοδος της EDF στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας αλουμινίου, υποδηλώνει μια λογική ότι η EDF δεν θέλει το κλείσιμο του εργοστασίου που είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της καταναλώνοντας όσο ολόκληρη η πόλη της Lyon.

Το deal με τη γερμανική εταιρεία περιλαμβάνει επίσης τη δέσμευση για υλοποίηση επενδύσεων της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ την επόμενη εξαετία. Ωστόσο οι υπόλοιπες λεπτομέρειες και όροι της συναλλαγής δεν έγιναν γνωστοί. 


http://www.capital.gr/news.asp?id=1836844


0 Comments:

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online