Η απόλυση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το 2015 θα καθορίσει αν η Ελλάδα θα πάρει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου, γράφει το Bloomberg.
Το θέμα της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα και των απολύσεων δεν βγήκε ποτέ από την ατζέντα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα. Οι διαθέσεις των δανειστών είναι γνωστές πολύ καιρό τώρα. Το γιατί το Bloomberg το θυμήθηκε λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των απεσταλμένων των δανειστών με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα.«Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της στην Αθήνα για να συρρικνώσει τον αριθμό των υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα τόσο ώστε να συνεχιστεί η ροή της χρηματικής βοήθειας», γράφει το Bloomberg.
«Ο προσδιορισμός των περιττών θέσεων και της δημιουργίας ενός συστήματος που θα οδηγήσει σε υποχρεωτική έξοδο περίπου 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015 είναι το λεγόμενο ορόσημο που θα καθορίσει εάν η χώρα θα πάρει τη βοήθεια των 2,8 δισεκ. ευρώ αυτό το μήνα. Μέχρι στιγμής οι πλέον της μιας εβδομάδας συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει να φέρουν εις πέρας μια συμφωνία», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Οι περικοπές θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα είναι ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος και ένα από τα πιο δύσκολα σημεία σε πολιτικό επίπεδο να επιτευχθεί», δηλώνει στο πρακτορείο ο Χόλγκερ Σμίντιγκ, οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο.
«Και για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία αποτελείται από δύο κεντροαριστερά κόμματα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθούν στ' αλήθεια αυτές οι περικοπές θέσεων εργασίας. Φοβάμαι ότι αυτό θα παραμείνει πιθανότατα ένα σημείο διαφωνίας, επανεξέτασης και... επανεξέτασης».
«Στο τέλος, είναι πιθανό ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να κάνει περισσότερα. Πιθανώς θα πρέπει να απολύσει περισσότερους ανθρώπους, αλλά θα είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία», δηλώνει ο Σμίντιγκ.
www.newsit.gr
0 Comments:
Post a Comment